Додељене Годишње медијске награде

Већ седму годину, 16. новембра на Међународни дан толеранције су додељене

Годишње медијске награде Повереника за заштиту равноправности и Мисије ОЕБС-а у Србији за најбоље медијске садржаје на тему борбе против дискриминације и промовисања равноправности и толеранције.

 

Награђени у категорији портала:

 

Трећа награда припала је Александру Нестевском за истраживачки приступ у раду на теми о феномену којим се медији недовољно баве- „Менструално сиромаштво – игнорисана криза јавног здравља у Србији и Хрватској“, објављен на порталу Нова С.

 

Друга награда отишла је у руке Весни Милић Радосављевић за професионалан приступ и исцрпан, аналитички текст „Раднице на одређено – кажњене због трудноће и порођаја“, који је објављен на порталу Главне.

 

Прво место равноправно деле:

Даница Ђокић за текст „Новинарке устају против насиља према другим женама, али о сексуалном узнемиравању у редакцијама и даље ћуте“, а који је објављен на  порталу Цензоловка.

 

И Александра Трајковић која је за портал РТС писала, такође, о проблему с којим као друштво морамо да се изборимо – „Девојчице нам уходе, пипкају и силују рођаци, комшије, другари – зашто и даље жмуримо“.

 

У категорији штампа, додељене су само друга и трећа награда:

 

Треће место припало је Богдану Петровићу за текст под називом „Није лако бити ЛГБТ+тинејџер који је објављен у магазину Оптимист.

 

Друго место припало је Андријани Цветићанин за текст објављен у недељном додатку Политика Магазина, а који је имао за циљ упознавање јавности о раду и важности библиотеке Савеза слепих Србије.

 

У категорији ТВ/Радио:

 

Трећу награду добила је Катарина Томовић за прилог „Неприступачна приступачност“ о проблемима са којима се суочавају особе са моторичким хендикепом, а који је емитован у продукцији новинарске агенције ФоНет.

 

Друга награда припала је Сандри Мандић за ТВ репортажу „Глас људи без пензије“, која је емитована у оквиру серијала „Мале велике приче“ на Инсајдер Телевизији.

 

Прву награду добио је Раде Ранковић за причу посвећену Бошњацима на ФДУ и емитованој у оквиру серијала „Да нам није – аутобиографија о мом народу“ Продукцијске групе Мрежа, емитован на РТС 2.

 

Одлуку о наградама донео је жири који су чиниле: представнице ОЕБС-а у Србији Гордана Јанковић и Љиљана Бреберина, прошлогодишњи добитници првих  награда  – Петар Пауновић, Ивана Предић и Драгана Савић, као Данијела Шеган и Златана Малетић  из канцеларије Повереника за заштиту равноправности.

 

Награде новинаркама и новинарима доделили су повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић и Њ.Е. Јан Брату, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top