Akcija „Ravnopravno do cilja“

U nedelju, 22. aprila, u okviru 25. jubilarnog Beogradskog maratona, institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti održaće akciju pod sloganom „Ravnopravno do cilja“. Promotivni pult Poverenika biće postavljen preko puta Doma Narodne skupštine, u periodu od 8.30 – 10.30 časova. Pored Beogradskog maratona, održavanje ove akcije svojim učešćem podržaće Paraolimpijski komitet Srbije, Savez za sport i rekreaciju osoba sa invaliditetom Beograda, organizacija Žene u sportu kao i brojni sportski klubovi.

Cilj akcije biće podrška diskriminisanim osobama i društvenim grupama u oblasti sporta i ukazivanje na probleme sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom i žene u sportu, a koji su pre svega prouzrokovani diskriminacijom. Pozivamo građanke i građane da nam se u što većem broju pridruže, da zajedno promovišemo inkluzivno društvo u kome ćemo svi biti ravnopravni.

Nepristupačnost javnih objekata i površina, otežano korišćenje javnog prevoza i finansiranje sportskih manifestacija, neki su od osnovnih problema u ostvarivanju ravnopravnosti osoba sa invaliditetom. Postojećom zakonskom regulativom je propisano da objekti i površine u javnoj upotrebi moraju da budu izgrađeni u skladu sa standardima pristupačnosti, kojima se osigurava nesmetano kretanje i pristup osobama sa invaliditetom, deci i starijim osobama. Međutim, mnogi objekti nisu pristupačni, uključujući i prostorije državnih organa, što otežava ostvarivanje mnogih prava i onemogućava društvenu inkluziju osoba sa invaliditetom. Zbog toga Vas pozivamo da zajedno promovišemo stvaranje inkluzivnog društva jednakih šansi za sve građanke i građane Srbije.

Print Friendly, PDF & Email
back to top