Акција „Равноправно до циља“

У недељу, 22. априла, у оквиру 25. јубиларног Београдског маратона, институција Повереника за заштиту равноправности одржаће акцију под слоганом „Равноправно до циља“. Промотивни пулт Повереника биће постављен преко пута Дома Народне скупштине, у периоду од 8.30 – 10.30 часова. Поред Београдског маратона, одржавање ове акције својим учешћем подржаће Параолимпијски комитет Србије, Савез за спорт и рекреацију особа са инвалидитетом Београда, организација Жене у спорту као и бројни спортски клубови.

Циљ акције биће подршка дискриминисаним особама и друштвеним групама у области спорта и указивање на проблеме са којима се сусрећу особе са инвалидитетом и жене у спорту, а који су пре свега проузроковани дискриминацијом. Позивамо грађанке и грађане да нам се у што већем броју придруже, да заједно промовишемо инклузивно друштво у коме ћемо сви бити равноправни.

Неприступачност јавних објеката и површина, отежано коришћење јавног превоза и финансирање спортских манифестација, неки су од основних проблема у остваривању равноправности особа са инвалидитетом. Постојећом законском регулативом је прописано да објекти и површине у јавној употреби морају да буду изграђени у складу са стандардима приступачности, којима се осигурава несметано кретање и приступ особама са инвалидитетом, деци и старијим особама. Међутим, многи објекти нису приступачни, укључујући и просторије државних органа, што отежава остваривање многих права и онемогућава друштвену инклузију особа са инвалидитетом. Због тога Вас позивамо да заједно промовишемо стварање инклузивног друштва једнаких шанси за све грађанке и грађане Србије.

Print Friendly, PDF & Email
back to top