Poverenica otvorila skup o etičkom izveštavanju o izbeglicama

Izveštavanje medija o izbeglicama u velikoj meri oblikuje mišljenje građana, zbog čega mora biti lišeno predrasuda, senzacionalizma i generalizacije, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na otvaranju okruglog stola „Etičko izveštavanje o izbeglicama“ koji su zajednički organizovali Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS, kancelarija UNHCR u Srbiji i ambasada Švajcarske.

Poverenica je istakla da istraživanja pokazuju da u našem društvu postoji velika socijalna distanca prema izbeglicama i migrantima, što je rezultat širenja neproverenih informacija i netrpeljivosti, pre svega na društvenim mrežama, ali i u medijima koji ih često nekritički prenose. Ona je ukazala da izbeglice mogu biti izložene diskriminaciji ne samo zbog svog statusa, već i zbog drugih ličnih karakteristika, kao što su pol, veroispovest, starosno doba, te da je Poverenik uspešno okončao postupke po više pritužbi koje su se uglavnom odnosile na odbijanje pružanja usluga izbeglicama.

Janković je pozdravila izdavanje priručnika „Promeni priču“ namenjenog etičkom medijskom izveštavanju o izbeglicama koji je predstavljen na skupu i podsetila da je Poverenik izdao dva priručnika koji sadrže smernice za nediskriminatorno izveštavanje za novinare:  „Borba za ravnopravnost“ i „Mediji, rod i izveštavanje u vanrednim situacijama“, koji su dostupni na sajtu institucije.

Na otvaranju skupa govorili su i Ljubinka Mitrović iz predstavništva UNHCR u Srbiji, Saskia Salcman, zamenica ambasadora Švajcarske, Marko Milanović, direktor IDEAS i Tamara Vlaškalin, autorka priručnika. Cilj okruglog stola je unapređenje informisanosti novinara i medijskih profesionalaca i podsticanje saradnje sa organizacijama civilnog društva koje se bave zaštitom prava izbeglica i tražioca azila i drugih aktera na terenu kako bi se postigla veća objektivnost u izveštavanju i sprečila objava diskriminatornih sadržaja u medijima.

Print Friendly, PDF & Email
back to top