Обележен Међународни дан старијих

Положај старијих у савременом дигиталном добу је веома комплексан, нарочито узимајући у обзир актуелну демографску структуру. Међутим, неприхватљиво је било какво оправдање за непоштовање њихових права и/или необезбеђивање неопходних  сервиса подршке и помоћи, изјавила је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поводом обележавања Међународног дана старијих особа.

Обавеза сваког демократског друштва, чија се одговорност мери управо односом према најстаријим и најмлађим члановима, као и свим другим мањинским и маргинализованим друштвеним групама, је унапређење њиховог  положаја. Повереница је указала да је предстојећи попис становништва у Републици Србији  добра прилика за реално и на подацима засновано сагледавање стања и креирање адекватних јавних политика у свим сегментима, које одговарају структури и потребама становништва. Такве политике унапређују равноправност и поштовање права свих грађана и грађанки. Повереница је истакла да је, поред обавеза које има држава,  одговорност  и на сваком од нас да будемо солидарни и одговорни,  јер без тога нема достојанственог и квалитетног живота .

Међугенерацијске везе су важна и јака одлика нашег друштва коју је потребно неговати, развијати и унапређивати,  због чега је и ове године Повереник за заштиту равноправности, заједно са Министарством просвете, у Народној скупштини Републике Србије традиционално организовао доделу награда у оквиру конкурса за ученике основних школа „Мост разумевања – мeђугeнeрaциjскa солидарност“ за најбољи литерарни рад, ликовни рад и фотографије.

У категорији Литерарни рад прва награда припалаје Ани Милојевић, другу награду освојио je Павао Хуска, док je треће место заузео Илија Хаџи-Пурић.

У категорији Ликовни рад прву награду добио је Андреј Чворовић, друго место припало je Милици Николић, a треће Олги Бојовић.

У категорији Фотографија  прву награду добила je Софија Ракић, другу награду je освојила Сара Лукић, док je трeћeплaсирaни Илија Петровић .

На овогодишњем наградном конкурсу који је организован уз подршку Популационог фонда УН, пристигао је значајан број радова у свим категоријама, а награде су обезбедили пријатељи манифестације Уни кредит банка и издавачка кућа „Лагуна“.

Print Friendly, PDF & Email
back to top