Повереница Савезне антидискриминационе агенције Немачке у посети Поверенику за заштиту равноправности

Повереник за заштиту равноправности домаћин је билатералне радне посете делегације Савезне антидискриминационе агенције Немачке (ФАДА) коју предводи повереница Ферда Атаман. Посета има за циљ размену искустава добре праксе између две централне државне институције за сузбијање дискриминације и заштиту равноправности, као и упознавање са најбитнијим стратегијама усмереним на решавање проблема из ове области.

Повереница Бранкица Јанковић пожелела је добродошлицу колегиници Ферди Атаман и делегацији ФАДА и упознала је са најважнијим активностима институције. На састанку је било речи о механизмима за заштиту од дискриминације, поступању по притужбама грађана, стратешким парницама које Повереник води, као и о иницијативама за измену законских прописа у циљу унапређења равноправности, истраживањима и посебним извештајима који се односе на појединачне друштвене групе и значају грађења добрих односа са медијима. Делегација ФАДА исказала је посебно интересовање за законску регулативу заштите од дискриминације у Србији, због предстојеће измене прописа у Немачкој које се односе на ову област.

Повереница Јанковић је посебно истакла важност размене искустава две институције, нарочито у светлу глобалних гео-политичких изазова, као и Европских стандарда тела за равноправност која ће детаљније регулисати и ојачати надлежности националних  институција за борбу против свих видова дискриминације, чије се усвајање очекује током ове године.

Такође, у организацији Повереника одржан је и састанак са представницима организација цивилног друштва из фондације Центар за демократију, из НВО Атина и из НВО А11.

Print Friendly, PDF & Email
back to top