Повереница о утицају дигиталних технологија и вештачке интелигенције на људска права

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић говорила је на отварању регионалне конференције „Дигитал 2023“ која се бави трендовима у телекомуникацијама и медијима.

На догађају, који на једном месту окупља тржишне лидере, познаваоце телекомуникација и свих врста медија, као и све челне људе индустрија које покрећу привреду у Србији, повереница је говорила о утицају дигиталних технологија и вештачке интелигенције на људска права.

„Сведоци смо тектонских померања на пољу развоја дигиталних технологија, покушаја зауздавања и усмеравања њиховог развоја у правцу у којем ће служити човечанству што више, притом имајући што мање негативних последица по друштво, не само када је у питању равноправност, него у целини по целокупно друштвено ткиво и кохезију“, поручила је повереница.

Јанковић је истакла да је улога свих, и органа управе и независних институција, приватног сектора и академске заједнице, као и цивилног сектора да заједничким и по могућству координисаним напорима, да осигурају да ватра која се појавила буде катализатор друштвенох напретка и благостања, а не ватрена стихија која ће разорити крхко ткиво наших друштава. Повереница је подсетила да се у Србији увелико ради на унапређењу правног оквира који ће допринети унапређењу људских права у дигиталној сфери, укључујући и право на равноправност, а да ће предлог Уредбе о вештачкој интелигенцији ЕУ давати значајну улогу телима за равноправност, што и пред нас ставља важан задатак да се припремимо за њену примену.

Print Friendly, PDF & Email
back to top