Повереница на регионалној конференцији „Институције омбудсмана у времену криза“

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је на регионалној конференцији „Институције омбудсмана у времену криза“ коју су организовали Заштитник људских права и слобода Црне Горе и Мисија ОЕБС-а у Црној Гори поводом обележавања 20 година рада Омбудсмана Црне Горе.

Конференција је окупила више од 100 учесника, укључујући представнике регионалних институција омбудсмана и тела за равноправност, судских инстанци, тужилаштва, законодавне и извршне власти, дипломатског кора, академске заједнице и локалне самоуправе.

Повереница Јанковић честитала је јубилеј омбудсмана Црне Горе и навела да је назив конференције „Институције омбудсмана у времену криза“ асоцира на време ковида, које је било веома захтевно за све, па и за рад институције Повереника. Када се осврнем на рад наше институције током тог кризног периода, могу истаћи да су и поред свих изазова готово све препоруке Повереника биле прихваћене, рекла је Јанковић и подсетила да колеге из региона очекује на великој конференцији која ће бити одржана од 16. новембра у Београду.

На конференцији су разматрани статус, улога и утицај националних институција за људска права и тела за равноправност на националном и међународном нивоу. Закључци конференције усмерени су ка даљем јачању мисија тела за равноправност и креирања заједничке поруке са националним државним органима и другим заинтересованим странама како унапредити заштиту и промоцију људских права и слобода грађана региона, а тиме директно утицати и на јачање владавине права и демократске процесе.

Print Friendly, PDF & Email
back to top