Повереница на представљању извештаја о доступности бањских лечилишта особама са инвалидитетом и старијима

Рехабилитација је изузетно важна у процесу побољшавања и унапређења здравственог стања особа са инвалидитетом и старијих, али истраживање је показало да је велики број њих дискриминисан јер не може да користи услуге бања због архитектонске неприступачности услуга и капацитета, истакла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на конференцији одржаној поводом представљања извештаја о доступности бањских лечилишта особама са инвалидитетом и старијима које је спровео Савез за приступачност Србије.

Повереница је истакла да није једноставно достићи пуну приступачност свих објеката и површина, али да је приоритет обезбедити да установе здравствене и социјалне заштите, образовне институције, судови и друге јавне установе буду приступачни свима, и додала да је приступачност један од основних услова за остваривање свих других права.

Повереница је навела да пракса Повереника у поступању по притужбама које се односе на ову област показала да неретко решење проблема није захтевало велика финансијска средства, него препознавање проблема и добру вољу да се проблем реши, због чега је неопходно изградити свест да је приступачност свима важна а у једном тренутку живота и неопходна.

Конференција је организована у оквиру пројекта “Јачање отпорности старијих особа и особа са инвалидитетом током ЦОВИД-19 и будуц́их катастрофа“ који финансира Европска унија, уз подршку Аустријске агенције за развој и Аустријског Црвеног крста. Регионалним пројектом координира Црвени крст Србије, а национални партнер је и Национална организација особа са инвалидитетом Србије.

Print Friendly, PDF & Email
back to top