Poverenica na predstavljanju izveštaja o dostupnosti banjskih lečilišta osobama sa invaliditetom i starijima

Rehabilitacija je izuzetno važna u procesu poboljšavanja i unapređenja zdravstvenog stanja osoba sa invaliditetom i starijih, ali istraživanje je pokazalo da je veliki broj njih diskriminisan jer ne može da koristi usluge banja zbog arhitektonske nepristupačnosti usluga i kapaciteta, istakla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na konferenciji održanoj povodom predstavljanja izveštaja o dostupnosti banjskih lečilišta osobama sa invaliditetom i starijima koje je sproveo Savez za pristupačnost Srbije.

Poverenica je istakla da nije jednostavno dostići punu pristupačnost svih objekata i površina, ali da je prioritet obezbediti da ustanove zdravstvene i socijalne zaštite, obrazovne institucije, sudovi i druge javne ustanove budu pristupačni svima, i dodala da je pristupačnost jedan od osnovnih uslova za ostvarivanje svih drugih prava.

Poverenica je navela da praksa Poverenika u postupanju po pritužbama koje se odnose na ovu oblast pokazala da neretko rešenje problema nije zahtevalo velika finansijska sredstva, nego prepoznavanje problema i dobru volju da se problem reši, zbog čega je neophodno izgraditi svest da je pristupačnost svima važna a u jednom trenutku života i neophodna.

Konferencija je organizovana u okviru projekta “Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba sa invaliditetom tokom COVID-19 i budućih katastrofa“ koji finansira Evropska unija, uz podršku Austrijske agencije za razvoj i Austrijskog Crvenog krsta. Regionalnim projektom koordinira Crveni krst Srbije, a nacionalni partner je i Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije.

Print Friendly, PDF & Email
back to top