Повереница на међународној конференцији о људским правима

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је на панелу “Западни Балкан у односу на ЕУ: Начини борбе против дискриминације кроз институционалне механизме” одржаног на Међународној конференцији о људским правима у оквиру манифестације Europride 2022. На којој су учествовали и представници иниституција за заштиту људских права из региона.

Повереница је изнела ставове о томе томе да ли начини на које се институције прогресивних европских земаља баве дискриминацијом ЛГБТ особа другачији од оних који се практикују у земљама Западног Балкана и које су разлике у погледу правних и практичних механизама које ове земље користе, а размењена су и практична искуства институција у заштити људских права. Јанковић је нагласила да Повереник за заштиту равноправности једна од ретких институција у Европи која има овлашћење да покреће парнице пред судом, што представља моћан алат за остваривање ширег друштвеног утицаја.

Учесници панела су се сложили да заштита права ЛГБТ заједнице није идеална ни сасвим стабилна ни у развијеним демократским друштвима ЕУ, али да постоје значајни помаци у ЕУ и у региону по овом питању. “Желим да верујем да ће наше друштво разумети потребе својих суграђана који нису само „особе другачије сексуалне оријентације“ већ и наше колеге, браћа, сестре, лекари или учитељи и пријатељи, закључила је повереница.

Поред поверенице Јанковић, на панелу су учествовали и Синиша Бјековић, заштитник људских права и слобода Црне Горе, Роберт Гајда, албански комесар за заштиту од дискриминације, Нежа Коговшек Шаламон, шеф одељења, заговорник принципа једнакости, Словенија и члан ЕЦРИ за Словенију и Реља Пантић, начелник Одељења за поступање по притужбама у јавном сектору Повереника за заштиту равноправности.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top