ПОВЕРЕНИЦА УПУТИЛА ПРЕПОРУКУ МАНДАТАРКИ ЗА УРАВНОТЕЖЕН БРОЈ ЖЕНА У БУДУЋОЈ ВЛАДИ

Поводом предстојећег формирања нове Владе, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић упутила је мандатарки за састав Владе Ани Брнабић препоруку мера за унапређење равноправности која се односи на уравнотежену заступљености жена и мушкараца  у будућој влади.

У препоруци повереница Јанковић наводи да је Србија протеклих година учинила значајне кораке на плану повећања учешћа жена у политичком и јавном животу, разумевајући да је уравнотежено учешће мушкараца и жена у одлучивању један од приоритета за свеукупан развој друштва. Она је указала на важност обезбеђивања праведније расподеле утицаја, коришћење потенцијала свих у креирању јавних политика и у сагледавању решења из различитих перспектива.

Повереница је истакла да се претходна Влада, захваљујући препорукама Повереника за заштиту равноправности и унапређеном  новом нормативном оквиру као и иницијативи председника Републике Србије приликом формирања Владе, налазила на 10. месту у Европи по заступљености жена и истовремено је представљала највиши ниво учешћа жена у односу на све претходне Владе Републике Србије, те да би било важно такав тренд и наставити.

Print Friendly, PDF & Email
back to top