Poverenica na međunarodnoj konferenciji o ljudskim pravima

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je na panelu “Zapadni Balkan u odnosu na EU: Načini borbe protiv diskriminacije kroz institucionalne mehanizme” održanog na Međunarodnoj konferenciji o ljudskim pravima u okviru manifestacije Europride 2022. Na kojoj su učestvovali i predstavnici inistitucija za zaštitu ljudskih prava iz regiona.

Poverenica je iznela stavove o tome tome da li načini na koje se institucije progresivnih evropskih zemalja bave diskriminacijom LGBT osoba drugačiji od onih koji se praktikuju u zemljama Zapadnog Balkana i koje su razlike u pogledu pravnih i praktičnih mehanizama koje ove zemlje koriste, a razmenjena su i praktična iskustva institucija u zaštiti ljudskih prava. Janković je naglasila da Poverenik za zaštitu ravnopravnosti jedna od retkih institucija u Evropi koja ima ovlašćenje da pokreće parnice pred sudom, što predstavlja moćan alat za ostvarivanje šireg društvenog uticaja.

Učesnici panela su se složili da zaštita prava LGBT zajednice nije idealna ni sasvim stabilna ni u razvijenim demokratskim društvima EU, ali da postoje značajni pomaci u EU i u regionu po ovom pitanju. “Želim da verujem da će naše društvo razumeti potrebe svojih sugrađana koji nisu samo „osobe drugačije seksualne orijentacije“ već i naše kolege, braća, sestre, lekari ili učitelji i prijatelji, zaključila je poverenica.

Pored poverenice Janković, na panelu su učestvovali i Siniša Bjeković, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Robert Gajda, albanski komesar za zaštitu od diskriminacije, Neža Kogovšek Šalamon, šef odeljenja, zagovornik principa jednakosti, Slovenija i član ECRI za Sloveniju i Relja Pantić, načelnik Odeljenja za postupanje po pritužbama u javnom sektoru Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Print Friendly, PDF & Email
back to top