Министар Дачић поступио по препоруци поверенице

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поступио је по препоруци поверенице Невене Петрушић поводом дискриминаторних изјава о ЛГБТ заједници. У службеним просторијама Повереника за заштиту равноправности, министар Дачић се састао са делегацијом организације Лабрис која је против њега поднела притужбу Поверенику,  и у директном разговору сазнао са каквим се проблемима у Србији суочавају ЛГБТ особе и како на њих утичу изјаве највиших званичника о њиховим правима.

Он је такође рекао и да ће као министар спољних послова и председавајући ОЕБС-а доприносити већем поштовању људских права, смањењу дискриминације и повећању толеранције према ЛГБТ популацији и свим другим мањинским групама.

Представница Лабриса Јованка Тодоровић оценила је да је овај састанак врло важан и веома позитиван догађај за наше друштво. Према њеним речима, циљ овог догађаја био је да се изнесу свакодневни проблеми са којима се суочавају представнции ЛГБТ заједнице и да се заједнички стреми решењима.

Повереница Невена Петрушић оценила је да охрабрује чињеница да је један од највиших званичника Србије поступио по препоруци коју му је упутио независни државни орган чији је основни задатак спречавање свих облика дискриминације и заштита равноправности. Према њеним речима, овај чин представља важну поруку целокупној јавности о неопходности поштовања различитости и уважавању људских права свих грађана и грађанки Србије, без обзира на њихову сексуалну оријентацију, националну или верску припадност или било које друго лично својство.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top