Састанак поверенице и комесара СЕ за људска права

 

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић састала се са комесаром Савета Европе за људска права Нилсом Муижниексом са којим је разговарала о заштити равноправности и борби против дискриминације у Србији.

Комесар Муижниекс је током разговора у просторијма Повереника за заштиту равноправности рекао да је посебно заинтересован за положај жена, ЛГБТ особа и особа са инвалидитетом у српском друштву, као и то колико се ове три осетљиве групе свакодневно суочавају са дискриминацијом. Такође, у фокусу комесара Савета Европе за људска права је и положај Рома. Он је похвалио рад Повереника за заштиту равноправности у претходних пет година и истакао да је од изузетне важности да се обезбеди континуитет у раду институције.

Повереница Невена Петрушић је комесару Муижниексу представила најважније податке из годишњег извештаја за 2014. годину који је је управо предат Скупштини Србије, а који показује да су управо поменуте осетљиве групе најизложеније дискриминацији – жене, Роми, особе са инвалидитетом и ЛГБТ особе. Она је навела да Србија има добар антидискириминациони законодавни оквир али да постоји велики јаз између прописаних законских норми и мера и њихове примене у пракси.

Састанку у просторијама Повереника за заштиту равноправности присуствовао је и Никос Ситаропуолос, заменик директора канцеларије комесара Савета Европе за људска права као и помоћнице поверенице за заштиту равноправности Косана Бекер и Љиљана Лончар.

Print Friendly, PDF & Email
back to top