Отворена изложба „СВИ СМО ЈЕДНАКИ И МОЖЕМО ЗАЈЕДНО“

У Дечјем културном центру Београд свечано је отворена изложба ликовних радова деце из основних школа широм Србије која су учествовала на конкурсу Повереника за заштиту равноправности и УНИЦЕФ-а „СВИ СМО ЈЕДНАКИ И МОЖЕМО ЗАЈЕДНО“. На отварању изложбе проглашени су победници конкурса који су по мишљењу жирија, састављеног од чланова Панела младих „Истеривачи дискриминације“, били најбољи. Том приликом су им уручене и вредне награде.

У категорији узраста од I до IV разреда прво место освојила је Тијана Вуковић из Сопота, друго место је освојио је Ирфан Планић из Бродарева док је шестогодишња Дарија Вучетић из Параћина освојила треће место.

У категорији узраста од V до VIII разреда прво место освојила је Невена Гајић из Смедеревске Паланке, Јана Радивојевић из Ужица освојила је друго место, а теће је припало Јовани Арсић из Поповца.

Отварајући изложбу, повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић рекла је да је посебно охрабрена чињеницом да је на ликовном конкурсу учествовало више од 1.000 деце различитих узраста из свих крајева Србије. „Гледајући њихове радове и то како они виде свет у којем сви имају једнаке шансе да остваре своје снове, заиста верујем да за нас и наше друштво има наде“, рекла је повереница.

Директор УНИЦЕФ-а у Србији Мишел Сен Ло истакао је колико је важна порука коју су нам кроз своје радове послала деца где сваки рад прича причу зашто су једнакост и толеранција важне вредности које се морају посебно неговати. „Ми одрасли морамо слушати децу много више него што смо то до сада чинили“, рекао је Сен Ло уз честитку свим учесницима ликовног конкурса чији су радови обогатили изложбу.

Конкурс за ученике и ученице основних и средњих школа из целе Србије, заједнички су организовали Повереник за заштиту равноправности и Фонд Уједињених нација за децу (УНИЦЕФ). Циљ конкурса је било промовисање равноправности и поштовање различитости, са жељом да се код ученика и ученица основних школа у Србији подигне степен толеранције и ниво свести и осетљивости за препознавање дискриминације.

Жири, састављен од чланова и чланица Панела младих „Истеривачи дискриминације“ Повереника за заштиту равноправности, имао је тежак задатак, јер је међу више од хиљаду пристиглих радова требало да изабере по три најбоља цртежа, у категорији узраста од I до IV разреда и од V до VIII разреда основне школе.

Изложба се одржава у ДКЦ Београд, Таковска 8, од 16. до 21. марта 2015. године.

Print Friendly, PDF & Email
back to top