Živa biblioteka na FreeDom Art Festivalu u Pančevu

U Pančevu je u subotu 29. avgusta održana “FreeBook – Živa biblioteka” u okviru FreeDom Art Festivala. Pomoćnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti Kosana Beker svečano je otvorila ovaj događaj, koji je organizovao Dom omladine Pančeva, u partnerstvu sa KOMPAS – Kreativni omladinski centar Pančevo za borbu protiv side.

Živa biblioteka funkcioniše baš kao prava biblioteka, gde čitaoci dolaze da pozajme „knjigu” na određeno vreme. Knjige su živi ljudi, pažljivo odabrani iz društvenih grupa prema kojima često vladaju predrasude i stereotipi. Na taj način, u direktnoj komunikaciji čitaocima prenose svoja životna iskustva i doprinose borbi protiv stereotipa, predsrasuda i diskriminacije. Na “FreeBook – Živoj biblioteci” u Pančevu najčitanija „knjiga” je bila ateistkinja, a odmah za njom osoba koja živi sa HIV-om, i lezbejka. Ukupno je u subotu bilo oko 350 „čitanja” živih knjiga.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti od aprila 2012. godine učestvuje u realizaciji projekta Saveta Evrope „Ne ceni knjigu po koricama – Živa biblioteka u Srbiji”, u svojstvu koordinatora na projektu. Sve nevladine organizacije čiji su članovi i članice prošli obuku za organizovanje Žive biblioteke mogu da se prijave za organizaciju Žive biblioteke u Srbiji, pri čemu Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Savet Evrope pružaju pomoć organizatorima u materijalu, organizaciji i pronalaženju finansijskih sredstava za organizovanje Žive biblioteke. Podršku projektu daje Ministarstvo omladine i sporta.

Print Friendly, PDF & Email
back to top