Upozorenje za javnost povodom nasilja nad ženama i izveštavanja o Nataši Bekvalac

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorava da su u samo poslednja tri dana ubijene dve žene, a nekoliko fizički povređeno.

Apelujući na sve nadležne da u potpunosti primenjuju Zakon o sprečavanju nasilјa u porodici, kao i sve druge raspoložive mere zaštite kako bi se zaustavio trend porasta nasilјa nad ženama, poverenica ističe da partnersko i nasilјe u porodici nije nečija lična stvar, već važno društveno i državno pitanje. Međutim, to ne uklјučuje zloupotrebu informacija iz privatnog života žrtve u medijima, unižavanje lјudskog dostojanstva i kršenje Kodeksa novinara Srbije. Prethodnih dana svedoci smo nedopustivog i senzacionalističkog izveštavanja o pevačici Nataši Bekvalac, a u prilog tome govore i brojni komentari u pojedinim medijima i na društvenim mrežama koji relativizuju zločin iznošenjem informacija koje nisu od interesa za javnost i koje štete kako žrtvi, tako i njenoj porodici.

Poverenica Janković posebno naglašava da se mora promeniti diskriminatorni odnos i partijarhalni stav da je žena vlasništvo muškarca, iz koga proizlaze različiti oblici nasilјa. Da bi se ova promena zaista desila, potrebno je da se svi zajedno borimo za razbijanje rodnih stereotipa, a u tom poslu mediji imaju izuzetno važnu ulogu. Poverenica još jednom apeluje na medije da prilikom izveštavaja o nasilјu u porodičnim i partnerskim odnosima poštuju profesionalne i etičke standarde, a to uklјučuje i poštovanje privatnosti i dostojanstva žrtve, njihove dece i porodice, bez obzira da li se radi o javnoj ličnosti ili bilo kom drugom građaninu ove zemlјe.

Print Friendly, PDF & Email
back to top