UPOZORENjE povodom predstojeće Parade ponosa

del. br. 1311/2012 datum: 14. 9. 2012.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, izražava veliku zabrinutost zbog činjenice da su tri nedelje uoči najavljene Parade ponosa i manifestacija koje su najavljene tim povodom, sve brojnije pretnje, govor mržnje i nasilje nad LGBT populacijom. Istovremeno, ova grupacija je i dalje jedina u Srbiji kojoj se osporava i negira pravo na slobodno okupljanje.
Otvorenim pretnjama i nasiljem stvara se atmosfera straha i podstiče netrpeljivost, mržnja i neprijateljstvo prema LGBT osobama, što je i svojevrsni pokušaj da se stvori alibi za neodržavanje ovogodišnje Parade ponosa. Svi u Srbiji treba da budemo zabrinuti zbog količine mržnje, netrpeljivosti i nasilja nad jednom manjinskom grupom, našim sugrađanima i sugrađankama, jer koliko sutra to može biti svako od nas.
Poverenica još jednom pruža bezrezervnu podršku svim LGBT osobama i ističe da država i njeni organi vlasti moraju pokazati moć i spremnost da zaštite Ustavom garantovana osnovna ljudska prava, uključujući i pravo na mirno okupljanje i slobodu govora. Zato poverenica poziva državne organe da preduzmu sve neophodne mere kako bi se osigurala bezbednost učesnika planiranih manifestacija i stvorili svi neophodni uslovi za njihovo mirno okupljanje.

POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI

dr Nevena Petrušić


microsoft-word-icon UPOZORENjE povodom predstojeće parade ponosa Preuzmi


Print Friendly, PDF & Email
back to top