Upozorenje povodom performansa Boška Obradovića o migrantima

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorava da performansom mešanja tečnosti različitih boja, lider Dveri Boško Obradović podstiče strah i stvaranje neprijateljskog okruženja prema migrantima i osobama drugačije boje kože i etničkog porekla.

Ustav Republike Srbije propisuje pravo na utočište i navedenim performansom krši se Zakon o zabrani diskriminacije koji zabranjuju uznemiravanje i ponižavajuće postupanje, naročito ako se time stvara strah ili neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje, navodi Janković.

Poverenica ističe i da su naši građani i građanke, uprkos pojedinačnim slučajevima nerazumevanja i predrasuda, prethodnih godina pokazali visok nivo solidarnosti, humanosti i tolerancije prema migrantima, što sada ne sme i ne treba biti dovedeno u pitanje.

Svi mogu da imaju različite političke stavove uključujući i viđenje migrantske politike, ali je nedopustivo vređanje i omalovažavanje po rasnoj, etničkoj i verskoj osnovi, a naročito rasizam i ksenofobija, naglašava Janković i poziva političare da u svojim nastupima poštuju ljudskah prava koja predstavljaju osnov svakog demokratskog društva zasnovanog na vladavini prava.

Print Friendly, PDF & Email
back to top