Upozorenje povodom izjave čelnika opštine Obrenovac

del. broj: 021-02-71/2013-01 datum: 26. 11. 2013.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić osuđuje ksenofobične izjave čelnika opštine Obrenovac koji se protive doseljavanju azilanata iz centra kod Banje Koviljače. Izjava da će dolaskom azilanata biti ugrožena termoelektrana i energetski sistem Srbije veoma je opasna, jer podstiče stvaranje neprijateljskog okruženja. Ovakvi stavovi su ponižavajući i vređaju dostojanstvo azilanata, budući da se time poručuje da su azilanti skloni kriminalu i nezakonitim radnjama.
Otvoreno izražavanje ksenofobičnih stavova u Srbiji, nažalost, nije retka pojava i zabrinjavajuće je da to ne nailazi na široku osudu javnosti. O tome svedoče i rezultati istraživanja javnog mnjenja Poverenika za zaštitu ravnopravnosti: socijalna distanca prema azilantima je veoma velika – trećina građana Srbije ne želi ih ni za državljane, ni za komšije, ni za prijatelje.
Poverenica apeluje na sve nadležne da hitno preduzmu sve mere kako bi se nastala situacija razrešila i azilantima bio obezbeđen adekvatan smeštaj i boravak u Srbiji.

 


microsoft-word-icon Upozorenje povodom izjave čelnika opštine Obrenovac Preuzmi


Print Friendly, PDF & Email
back to top