UPOZORENjE povodom govora mržnje protiv Aide Ćorović

del.br. 117/2011 datum: 16.02.2011.

UPOZORENjE JAVNOSTI

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti dr Nevena Petrušić upozorava da je tekst Muslimanskog omladinskog kluba Islamske zajednice u Srbiji iz Novog Pazara objavljen u dnevnom listu „Danas” od 14. februara 2011. godine, otvoreni govor mržnje protiv Aide Ćorović, koji je, kao poseban oblik diskriminacije, zakonom zabranjen.
Nesporno je da svako ima pravo na svoj stav, ali iznošenje stavova i sloboda govora nikako ne mogu da budu opravdanje za uvrede i govor mržnje. Rečenice u kojima se Aida Ćorović naziva “lice bez biografije isfrustrirano ličnim životnim neuspjehom u samom vrhuncu klimaksa”, zatim dovodi u vezu sa „masovnim strijeljanjima ‘nepodobnih’ građana muslimanske vjere”, ne predstavljaju dijalog neistomišljenika niti argumentovanu raspravu, već u krajnje diskriminatornom tonu ugrožavaju njen integritet i pozivaju na linč. Takvim izjavama upućuje se uvrede ne samo konkretnoj osobi, već i svim ženama jer se koriste rodni stereotipi, po kojima su sve neudate žene isfrustrirane i neuspešne i sve žene srednjih godina u “opasnom” stanju zvanom klimaks.
Ceo ovaj slučaj može imati i ozbiljne posledice po mir i stabilnost u Sandžaku, zbog čega poverenica dr Nevena Petrušić upozorava na poštovanje ljudskih prava i principa nediskriminacije, kao osnovnih demokratskih i civilizacijskih vrednosti na kojima je zasnovan pravni poredak Srbije.

POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI
dr Nevena Petrušić


PDF UPOZORENjE povodom govora mržnje protiv Aide Ćorović Preuzmi


Print Friendly, PDF & Email
back to top