Upozorenje povodom alarmantnog nasilja nad ženama

Ubistvo Žakline Kojić, zlostavljane žene koja je u Srbiji 15. žrtva rodno zasnovanog nasilja od početka ove godine, predstavlja alarm koji mora izazvati hitnu reakciju i preduzimanje svih mera, kako bi se ova strašna pojava zaustavila. I ovaj slučaj stravičnog ubistva potvrdio je da sistem zaštite od nasilja nad ženama nije delotvoran i da izostaje adekvatno i efikasno delovanje nadležnih organa. Zbog toga je potreban odlučan zaokret, a svi društveni akteri moraju postati najzad svesni svoje odgovornosti i svoje dužnosti u zaštiti bezbednosti i života žena, žrtava nasilja.

Godinama unazad ukazuje se na ulogu i odgovornost medija u suzbijanju nasilja nad ženama, upućuju se apeli i molbe da se prestane sa senzacionalističkim izveštavanjem i nedvosmisleno ukaže na uzroke rodno zasnovanog nasilja. Poslednji slučaj ubistva pokazuje da mediji mogu, nažalost, ići i korak dalje, pružajući prostor nasilnicima da javno zlostavljaju i ponižavaju svoje žrtve. Možda bi Žaklina Kojić danas bila među nama, da je neko u njoj prepoznao žrtvu nasilja i sprečio da nasilnik nad njom javno demonstrira svoju moć.

Poverenica poziva nadležne državne organe i Regulatorno telo za elektronske medije da pokažu visok stepen odgovornosti i spreče da TV emisije budu generator nasilja nad ženama.

Print Friendly, PDF & Email
back to top