Upozorenje javnosti

Srbija je učinila značajan korak ka rodnoj ravnopravnosti usvajanjem novih pravila o izboru narodnih poslanika. Zahvaljujući tome, danas je u Narodnoj skupštini više od 80 žena. Time je otvorena nova stranica parlamentarizma u Srbiji i ja sam sigurna da će narodne poslanice svojim delovanjem demonstrirati svoje sposobnosti i kvalitete i praktično dokazati kakvu dobit društvo ostvaruje kroz učešće žena u odlučivanju.

U vreme dok se vode intenzivni pregovori o formiranju nove Vlade potrebno je političkim pregovaračima uputiti još jedan apel i podsetiti ih na Ustav Srbije, kojim se država obavezala da vodi politiku jednakih mogućnosti i na Zakon o ravnopravnosti polova, koji utvrđuje princip ravnomerne zastupljenost žena u organima izvršne vlasti. Zato je potrebno da u budućoj vladi minimum 30% ministarskih resora zauzmu žene, kao manje zastupljeni pol.

Srbija, srećom, ima mnogo sposobnih i obrazovanih žena koje su u stanju da se uhvate u koštac sa izazovima i teškoćama sa kojima se kao društvo suočavamo i zato im treba pružiti šansu da daju svoj puni doprinos razvoju društva.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top