Svetski dan Roma

Širom sveta danas se obeležava Dan Roma kako bi se ukazalo na probleme sa kojima pripadnici romskog naroda suočavaju, i kako bi se vlasti država u kojima Romi žive podstakle da rade na unapređenju njihovog položaja. Poverenica čestita ovaj praznik svim Romima i Romkinjama i poziva organe javne vlasti i sve društvene aktere da još intenzivnije rade na suzbijanju svih oblika neposredne i posredne diskriminacije kojima su pripadnici i pripadnice romske zajednice izloženi.

Iako je poslednjih godina dosta toga učinjeno na planu poboljšanja položaja romske zajednice, Romi i Romkinje su i dalje najdiskriminisanija društvena grupa u Srbiji, a diskriminacija je najviše izražena u oblasti zapošljavanja, obrazovanja, zdravstvene zaštite i stanovanja. Etnička distanca prema romskoj zajednici još uvek je veoma velika, a posebno zabrinjavaju otvoreni i široko rasprostranjeni govor mržnje, pretnje i napadi na pripadnike i pripadnice ove zajednice, koji se nedovoljno efikasno procesuiraju i kažnjavaju.

Od ukupnog broja pritužbi koje su tokom prošle godine podnete Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, oko 14% su pritužbe zbog diskriminacije na osnovu nacionalne pripadnosti i etničkog porekla, a polovina njih se odnosi na pripadnost romskoj nacionalnoj manjini. Uslovi preseljenja pripadnika romske nacionalne manjine i njihovo zbrinjavanje u novim sredinama bili su i povod za nekoliko pritužbi podnetih Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, ali najveći broj odnosio se, kao i prethodnih godina, na sferu rada i zapošljavanja. Ipak, broj podnetih pritužbi nesrazmeran je u odnosu na stepen rasprostranjenosti diskriminacije prema Romima i Romkinjama. Zbog toga poverenica poziva Rome i Romkinje i organizacije civilnog društva da reaguju i podnose pritužbe zbog diskriminacije.

Povodom obeležavanja Dana Roma, poverenica Nevena Petrušić poziva građane da budu tolerantni, uvažavaju i poštuju različitost, i doprinesu da se poražavajuća statistika o položaju romske zajednice u svim sferama života ove godine znatno poboljša.

 

POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI

dr Nevena Petrušić

 


microsoft-word-icon SAOPŠTENjE povodom svetskog dana Roma Preuzmi


Print Friendly, PDF & Email
back to top