SASTANAK POVERENICE I ZAMENICE REGIONALNE DIREKTORKE UN Women

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković sastala se sa Blertom Cela zamenicom regionalne direktorke Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) sa kojom je razgovarala o dostignutim standardima u oblasti zaštite ljudskih prava i rodnoj ravnopravnosti, kao i zajedničkim projektima koje su Poverenik i UN Women imali u proteklom periodu. Akcenat je bio na aktuelnom projekatu u okviru inicijative „Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji”.

Imajući u vidu kompleksnost problema nasilja nad ženama, naročito žena koje žive u ruralnim sredinama važno pružiti im više podrške, rekla je poverenica Janković navodeći da ovakvi programi doprinose unapređenju prevencije i sprečavanje nasilja nad ženama. U narednom periodu biće sproveden niz aktivnosti u kojima će se žene iz ruralnih područja upoznati sa mehanizmima zaštite od nasilja ali ono na čemu će se naročito raditi je njihovo ekonomsko osnaživanje, rekla je poverenica. Zajednički je ocenjeno da samo ekonomska nezavisnost predstavlja uslov za poboljšanje kvaliteta života žena i izlazak iz nasilnog odnosa. Kroz navedeni program će, između ostalog, biti pružena direktna pomoć ženama koje žele da pokrenu ili unaprede svoj posao od nabavke opreme za poljoprivrednu proizvodnju do nabavke kancelarijskog materijala.

Na sastanku je dogovoren nastavak zajedničkih aktivnosti na unapređenju rodne ravnopravnosti sa posebnim akcentom na regionalne inicijative.

Print Friendly, PDF & Email
back to top