Saopštenje povodom uvredljivih plakata

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštrije osuđuje pojavu plakata u Novom Sadu sa likom narodne poslanice Aleksandre Jerkov, na kojima se na neprimeren i vulgaran način vređa poslanica Jerkov.

Poverenica ističe da taj čin ima diskriminatoran karakter prema poslanici, čije se političko delovanje, ideje koje zastupa i angažman na javnoj sceni na vrlo primitivan način omalovažavaju. Osim toga, način na koji je to urađeno predstavlja i uvredu za sve žene, a ne samo za one koje su aktivne u političkom životu.

Narodna poslanica Aleksandra Jerkov ima legitimno pravo da javno zastupa i promoviše određene političke stavove i ideje u skladu sa Ustavom i Zakonima Republike Srbije. Nedopustivo je da se tim povodom protiv nje vodi takva vrsta kampanje koja predstavlja klasičnu diskriminaciju na osnovu pola. Takođe, nedopustivo je i da se prizemnim i uvredljivim aluzijama implicira na bilo koje drugo lično svojstvo.

Poverenica Janković se nada da će nadležni državni organi u vrlo kratkom roku otkriti počinioce ovog sramnog dela i još jednom podseća na značaj promene stava prema ženama u našem društvu.

Print Friendly, PDF & Email
back to top