Saopštenje povodom učestalog nasilja koje vrše deca

Povodom učestalih akata vršnjačkog i drugih oblika nasilja koja vrše deca, Poverenica Nevena Petrušić ukazuje da je ova pojava pokazatelj neefikasnog i nekoordinisanog delovanja institucija sistema na uklanjanju uzroka agresivnog i nasilničkog ponašanja kod dece i mladih, posebno kod onih koja su prepuštena sama sebi i koja u najranjivijem periodu svog života nemaju adekvatnu pomoć i podršku.

Akti nasilja koji nas ovih dana šokiraju samo pokazuje koliko smo kao društvo zakazali u dužnosti da kod dece razvijamo kulturu nenasilja, tolerancije, konstruktivnog rešavanja sukoba, poštovanja drugih i slabijih. Preplavljeni smo netrpeljivošću, agresijom, predrasudama, izražavanjem diskriminatornih stavova i takav model nudimo našoj deci i mladima. Zato ne treba da nas čudi što je nasilje postalo uobičajeni oblik ponašanja kod onih koji tek treba da žive i grade zajednicu.

Poslednji je trenutak da se kao društvo suočimo sa svojom odgovornošću za ponašanje dece i mladih fokusiramo se na otklanjanje uzroka njihovog nasilničkog ponašanja, koje je sve brutalnije i opasnije. Ne sme se više dešavati da lanac odgovornosti zakaže, već se mora izgraditi sistem koji neće više dozvoliti da na beogradskim ulicama imamo braću od 10 i 11 godina, kojima se ne zna ni datum rođenja, ali se zna da imaju 300 prijava zbog razbojništava i krađe. Kako je moguće da posle prvih prijava budu ispuštena iz sistema, a da niko od nadležnih ne prepoznaje svoju odgovornost.

Poverenica poziva roditelje, zaposlene u obrazovnim, socijalnim, zdravstvenim i drugim institucijama sistema, kao i medije, koji imaju ogroman uticaj na javno mnjenje, da udruženim snagama započnu sistematsko delovanje na uklanjanju uzroka agresivnog i nasilničkog ponašanja i deci i mladima koji su na pragu života krenuli stranputicom pruže svu nephodnu pomoć i podršku kako bi usvojili vrednosti, obrasce ponašanja, kulturu i navike primerene tolerantnoj i otvorenoj demokratskoj zajednici.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top