Saopštenje povodom neprimerenih izjava o ženama i političarkama

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osuđuje neprimerene izjave prema ženama političarkama koje su poslednjih nedelja prisutne u javnom govoru, naročito kod pojedinih javnih ličnosti.

„U okviru svojih zakonskih ovlašćenja ukazujem da svi, bez obzira na to koji način i vrstu komunikacije koriste, imaju obavezu da poštuju Ustav i zakone Srbije koji važe za sve građane i građanke. Podsećam da je Zakonom o zabrani diskriminacije zabranjeno uznemiravajuće i ponižavajuće postupanje koje vređa dostojanstvo lica ili grupe lica na osnovu bilo kog ličnog svojstva, koje stvara neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje”.

Poverenica ističe da je pred nama još mnogo posla na izgradnji tolerantnog i ravnopravnog društva u kojem se žene neće gledati isključivo kroz stereotipne i tradicionalne rodne uloge i prizmu pola, već i kroz prizmu stručnosti, sposobnosti i znanja.

„Verujem da javnost jasno prepoznaje i osuđuje sve slučajeve u kojima se neprimeren govor prema bilo kojoj društvenoj, manjinskoj ili marginalizovanoj grupi pojavljuje zbog lične promocije i želje da se bude prisutan u medijima i javnom životu, a ne kao potreba izražavanja određenih političkih stavova”, zaključuje poverenica Janković.

Print Friendly, PDF & Email
back to top