SAOPŠTENjE povodom Međunarodnog dana žena

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić čestita svim građankama Srbije Međunarodni dan žena – 8. Mart. Tim povodom, ona ocenjuje da se u Srbiji iz godine u godinu dosta toga radi na poboljšanju položaja žena, ali da je stanje u našem društvu daleko od zadovoljavajućeg. Žene su i dalje izložene raznim oblicima diskriminacije, kod nas i dalje vladaju tradicionalni, patrijarhalni stereotipi o društvenim ulogama žena i muškaraca.

U poslednje vreme, sve više se govori o položaju trudnica i porodilja, i zbog toga je dobro što će se izmeniti zakonske odredbe koje će omogućiti njihovu veću zaštitu. Takođe, u posebno teškom položaju i po više osnova diskriminisane su Romkinje, žene sa sela, samohrane majke, žene s invaliditetom. To su najdiskriminisanije društvene grupe kada su u pitanju žene i zato je potrebno da se posebno obrati pažnja na tu kategoriju žena.
Polje u kojem moramo posebno raditi jeste ekonomsko osnaživanje žena. Od stepena ostvarivanja rodne ravnopravnosti direktno zavisi ekonomski razvoj i napredak zemlje i zato svi moraju znati da se Srbija ne može razvijati ako ženama ne bude pružena šansa da iskoriste sve svoje potencijale. To moraju znati svi oni koji imaju ustavnu dužnost da sprovode politiku jednakih mogućnosti, zaključuje poverenica.

POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI

dr Nevena Petrušić


microsoft-word-icon SAOPŠTENjE povodom Međunarodnog dana žena Preuzmi


Print Friendly, PDF & Email
back to top