Saopštenje povodom Međunarodnog dana žena

Poverenica Nevena Petrušić čestita svim građankama Srbije Međunarodni dan žena – 8. mart. Tim povodom, poverenica skreće pažnju da je položaj žena u Srbiji daleko od zadovoljavajućeg i pored brojnih donetih zakona, ratifikovanih međunarodnih ugovora i deklaracija i Ustavom propisane jednakosti žena i u muškaraca.

Broj pritužbi upućenih Povereniku za zaštitu ravnopravnosti zbog diskriminacije žena, na osnovu pola i na osnovu njihovog bračnog i porodičnog statusa, iz godine u godinu se povećava, i u 2014. je iznosio više od 15 odsto svih podnetih pritužbi.

Svakoga dana žene u Srbiji se suočavaju sa diskriminacijom, omalovažavanjem, uznemiravanjem, isključivanjem, ponižavanjem i nasiljem, samo zato što su žene, i dalje se u pojedinim preduzećima odmah po povratku sa porodiljskog odsustva ženama uručuju otkazi, prilikom razgovora za posao insistira na podacima o bračnom stanju, broju dece i planiranju porodice. Alarmantna je činjenica i da je od početka godine u partnerskom nasilju ubijeno pet žena i da institucije kojima su se one obraćale nisu adekvatno reagovale. U medijima se neretko mogu naći skandalozni, nedopustivi i neprimereni sadržaji u kojima se žene, posebno one na pozicijama u politici i društvenom i javnom životu, vređaju i omalovažavaju.

Nejednak položaj žena u srpskom društvu često se pravda ukorenjenim navikama, patrijarhalnim korenima i dubokim predrasudama koji se sporo i dugo menjaju. Da bismo došli do društva pune ravnopravnosti neophodno je da svi zajedno uložimo napore da menjamo stavove i suzbijamo predrasude i stereotipe, jer samo tako možemo doći do boljeg i pravednijeg društva za sve.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top