SAOPŠTENjE povodom Međunarodnog dana tolerancije

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, čestita svim građankama i građanima Srbije Međunarodni dan tolerancije, koji sve ljude sveta podseća da je poštovanje i uvažavanje razlika uslov mira, stabilnosti i napretka naroda i država.

Ako želimo da živimo u harmoničnoj zajednici, neophodno je da poštujemo i uvažavamo ne samo one koji su nam slični, već i one koji se od nas razlikuju po svojim idejama, stavovima, one koji su druge nacije, vere, seksualnog opredeljenja, ili koji govore drugim jezikom.
Tolerantna osoba nije osoba koja čini ustupke, koja je popustljiva, već ona koja se drži svojih uverenja, ali i prihvata činjenicu da i drugi imaju pravo na svoja uverenja, kao i da je svako ljudsko biće podjednako vredno i ima pravo da bude to što jeste.
U Srbiji treba još mnogo toga učiniti ako želimo da ljude, a posebno decu i mlade, naučimo toleranciji, odnosno tome kako tako raznoliki po nacionalnosti, poreklu, veri, jeziku, političkom ubeđenju, rodnom identitetu, seksualnoj orijentaciji, možemo zajedno i harmonično da živimo u zemlji u kojoj na istom prostoru živi 29 različitih etničkih zajednica.

POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI

dr Nevena Petrušić

 

 


microsoft-word-icon SAOPŠTENjE povodom Međunarodnog dana tolerancije diskriminacije Preuzmi


Print Friendly, PDF & Email
back to top