SAOPŠTENJE POVODOM MEĐUNARODNOG DANA SEĆANJA NA HOLOKAUST

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na holokaust, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, ističe da ovaj dan mora biti opomena i upozorenje koliko je diskriminacija opasna i do kakvih je katastrofalnih posledica u istoriji dovodila.

Kršenje ljudskih prava i raspirivanje rasne, nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti, tolerisanje takvih stavova i nesuprotstavljanje njima, mogu dovesti do nesagledivih posledica i u budućnosti i stoga je neophodno stalno ukazivati i podsećati na važnost poštovanja ljudskih prava , svih različitosti i svega što je drugo i drugačije, naglasila je poverenica.

Ona kaže da se o uvažavanju različitosti, ali i štetnosti koju diskriminacija može učiniti pojedincu i društvu, mora učiti od detinjstva, počevši od porodice, preko sistema obrazovanja, do medija.

Janković ukazuje i na čestu i neprimerenu upotrebu pojma fašizam u političkom govoru, kojim politički protivnici vređaju jedni druge, ne razmišljajući o posledicama do kojih je fašizam doveo i suštinskom značenju te reči. Poverenica ističe da je fašizam najteža, po stepenu uvredljivosti, reč u većini evropskih zemalja, i da treba izbegavati njenu olaku upotrebu, pre svega iz poštovanja prema žrtvama fašizma, ali i zbog činjenice da prečestom i upotrebom u neodgovarajućem kontekstu ta reč gubi na svom istinskom značenju. Sećanje na žrtve holokausta predstavlja obavezu svakog pojedinca u društvu i svih državnih organa i institucija nagalasila je poverenica Janković.

Print Friendly, PDF & Email
back to top