Saopštenje povodom Međunarodnog dana rada

Pandemija KOVID 19 drastično je izmenila tržište rada, dovela u pitanje opstanak čitavih privrednih grana i ugrozila mnoga radna mesta u celom svetu, što nas opominje na značaj principa nediskriminacije i ravnoteže između mera za zaštitu zdravlja stanovništva i poštovanja ljudskih prava, saopštila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom obeležavanja Međunarodnog praznika rada.

Poverenica ističe da je ove godine praznik rada prilika da izrazimo zahvalnost radnicima koji su podneli najveći teret pandemije KOVID 19 – pre svega svim zaposlenima u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, komunalnim delatnostima, trgovini i dostavi, bez kojih borba protiv pandemije ne bi bila moguća. Pandemija je potvrdila značaj sprege između očuvanja zdravlja i ekonomije, istovremene borbe za živote i borbe za održanje radnih mesta i zarada, nemerljivu potrebu za solidarnošću svih – mladih i starijih, muškaraca i žena, poslodavaca i radnika, pružalaca i korisnika usluga, bogatih i siromašnih.
Janković ističe da prava na dostojanstven rad i ravnopravnost moraju biti poštovana, naročito u aktuelnoj situaciji kada se javljaju drugačiji problemi u ostvarivanju ravnopravnosti na tržištu rada, usled prelaska na rad u digitalnom okruženju. Poverenica napominje da treba kontinuirano smanjivati digitalni jaz između onih koji poseduju digitalne veštine i uslove za onlajn poslovanje i onih koji to nemaju, jer će u protivnom manje kvalifikovani radnici, oni koji pripadaju starijim generacijama ili drugim osetljivim društvenih grupama, vremenom biti istisnuti na margine tržišta rada i ući u rizik od siromaštva i diskriminacije.

Poverenica napominje da su mere koje su do sad preduzete radi očuvanja radnih mesta bile značajne sa aspekta ublažavanja negativnih posledica pandemije, ističući da fokus mera i aktivnosti koje se kreiraju treba da bude usmeren na potrebe najosetljivijih i najteže pogođenih kategorija radnika i nezaposlenih. Pored obezbeđivanja različitih vidova podrške, potrebno je dopuniti postojeće propise o radu, bezbednosti i zdravlju na radu, kao i preciznije regulisati rad od kuće i jednako ostvarivanja prava iz radnog odnosa za lica koja nisu u stalnom radnom odnosu.

Print Friendly, PDF & Email
back to top