Saopštenje povodom Međunarodnog dana ponosa

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestita Međunarodni dan ponosa svim pripadnicima i pripadnicama LGBT zajednice u Srbiji.

Iako su u poslednjih godinu dana napravljeni određeni koraci kako bi se poboljšao položaj LGBT populacije – od donošenja strateških dokumenta, do održavanja Parade ponosa, istraživanja i dalje govore da su i izloženi diskriminaciji, da se socijalna distanca ne smanjuje, a da je nasilje roditelja, bliskih rođaka i partnera prema LGBT osobama u porastu.

Zbog toga je potrebno još mnogo toga uraditi kako bismo postali društvo u kome se u punoj meri poštuju ljudska prava, a Srbija sigurno okruženje za sve one koji su drugačije seksualne orijentacije. Da bismo to postigli, potreban je intenzivan i kontinuiran rad na suzbijanju predrasuda i stereotipa, i to pre svega kod dece i mladih. To je način da nove generacija naučimo toleranciji i nediskriminaciji i pokažemo da smo svi jednaki, ali posebni, i da nam upravo te različitosti pružaju mogućnost da se i kao pojedinci i pojedinke, i kao društvo, dalje napredujemo, obogaćujemo i razvijamo.

Poverenica na kraju saopštava da će se, zajedno sa zaposlenima u Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, u subotu pridružiti skupu na beogradskom Trgu Republike pod nazivom „Zona slobodna od mržnje”. Ove godine, šetnja je osvećena antifašizmu i idejama slobode, jednakosti i mira, i zbog toga pozivam građane i građanke da nam se pridruže, zaključuje poverenica Janković.

Print Friendly, PDF & Email
back to top