Saopštenje povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama

Povodom 15. juna, Međunarodnog dana brobe protiv nasilja nad starijima poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković skreće pažnju da stariji spadaju među najugroženije i najdiskriminisanije grupe u Srbiji, da su često manje vidljivi u društvu i javnosti, kao i da su zbog toga izuzetno izloženi nasilju.

“Starije osobe su vrlo osetljive i ranjive, a zbog svoje slabosti, nemoći i svega što starenje sa sobom nosi, lake su žrtve zlostavljanja. Svedocimo smo sve izaženijeg nasilja nad starijima, na ulici, u svakodnevnom životu, javnom govoru i ophođenju gde se starije osobe doživljavaju kao populacija koja je sve manje potrebna društvu. I to mora da se promeni,” istakla je poverenica Janković.

Ona je ukazala da se nasilje nad starijima najteže otkriva jer je starije osobe sramota da prijave nasilje, zlostavljanje i torturu.

“Borba protiv svakog pa i nasilja nad starijima daje rezultate samo u blagovremenoj, celovitoj i sistemskoj saradnji svih delova državnog sistema. Svi moramo zajedno raditi na boriti protiv nasilja nad onima koji nemaju moć, niti sposobnost da mu se odupru. Nesmemo da zaboravimo da ćemo svi jednog dana biti stari”, rekla je poverenica.

Ukupan socio-ekonomski položaj starijih osoba u Srbiji veoma je nepovoljan, a osobe iznad 65 godina starosti čine skoro četvrtinu ukupnog broja siromašnih. Poverenica zato ukazuje da je izuzetno važno da se paralelno otklanjanjem uzroka nasilja nas starijima radi i na kreiranju politika koje će uvažiti doprinos starijih osoba, sprečiti diskriminaciju i marginalizaciju starijih i obezbediti da se na osnovu svog iskustva i znanja uključe u društveni život.

Zlostavljanje starijih osoba je globalni socijalni problem koji pogađa milione starijih u svetu. 15. juni je dan kada svi treba da dignu glas protiv nasilja nad starijima. Prema podacima Ujedinjenih Nacija, do 2025. godine u svetu će biti milijardu i 200 miliona starijih od 60 godina.

Print Friendly, PDF & Email
back to top