SAOPŠTENjE o najavljenim izmenama Zakona o radu u vezi sa trudnicama i porodiljama

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić pozdravlja najavljene izmene Zakona o radu, kojima će biti omogućena veća zaštita trudnica i porodilja i stvoreni bolji uslovi za usklađivanje profesionalnih i porodičnih obaveza.

Diskriminacija trudnica i majki u našoj zemlji je gotovo svakodnevna pojava, a u prilog tome govori i podatak da je za samo dva meseca ove godine, Povereniku za zaštitu ravnopravnosti podneto 16 pritužbi koje se odnose na porodilje i trudnice. Najčešća situacija koja se navodi, jeste upravo neprodužavanje ugovora o radu na određeno vreme.
Prema oceni poverenice, predložena izmena prema kojoj bi se ugovor o radu trudnici ili porodilji produžio do isteka korišćenja prava na odsustvo, stvoriće se uslovi da se stane na put diskriminaciji ove osetljive grupacije, ali i poslodavcima da postanu svesni svoje odgovornosti, a ne da zloupotrebljavaju i sakrivaju se iza zakonskih propisa. Takođe, poverenica podseća da je predlog koji podrazumeva pauzu za dojenje deteta, standard koji uveliko postoji u zemljama Evropske Unije.
Zato će ove izmene na konkretan način doprineti ne samo podizanju nataliteta o čemu se u Srbiji govori već godinama, već i unapređenju položaja žena, promovisanju rodne ravnopravnosti i politike jednakih šansi za sve, zaključuje poverenica Nevena Petrušić.

POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI

dr Nevena Petrušić


microsoft-word-icon SAOPŠTENjE o najavljenim izmenama Zakona o radu u vezi sa trudnicama i porodiljama Preuzmi


Print Friendly, PDF & Email
back to top