Promovisana Studija o humanom razvoju za Srbiju posvećena smanjenju nejednakosti

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je na promociji Studije o humanom razvoju za Republiku Srbiju posvećene smanjenju nejednakosti. Ona je rekla da su ovakve studije izuzetno važne za mnoge institucije kao i za Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, jer doprinose kvalitetnijem sagledavanju situacije i davanju preporuka kreatorima javnih politika.

Ona je potsetila i da je više međunarodnih, relevantnih istraživanja pokazalo da sa rastom nejednakosti prihoda opada i ekonomski rast i da rastuća nejednakost otežava napore za smanjenje siromaštva. Na individualnom nivou nejednakost smanjuje efikasnost pojedinca i njegovu mogućnost da ispolji pravi potencijal.

Poverenica Janković je je iznela i podatke iz istraživanjima koje je spoveo Poverenik za zaštitu ravnopravnosti u kojem građani kao društvene grupe kojima treba pomoć vide osobe sa invaliditetom, siromašne i starije. I ako istraživanje nije u korelaciji sa brojem pritužbi to ne znači da ih nema i da ne postoji diskriminacija na osnovu imovinskog statusa. Mi koristimo svaku priliku da pozovemo sve  releventne društvene aktere da pomognu toj društvenoj grupi, rekla je poverenica.

Studija o humanom razvoju bavi se pitanjem nejednakosti i fokusira na pokazatelje nejednakosti u okviru ciljeva održivog razvoja . U studiji je zaključeno da je dohodovna nejednakost u Srbiji visoka, sudeći prema evropskim standardima, na osnovi SILC istraživanja. Studija sadrži nalaze, zaključke i strateške preporuke koje obezbeđuju važne informacije za aktivnosti i programe usmerene na smanjenje nejednakosti u Republici Srbiji.

Na promociji Studije prisustvovali su i Snežana Lakčević, pomoćnica direktora Centra za socijalnu politiku, Gordana Matković, programska direktorka Centra za socijalnu politiku, Ben Slej, viši savetnik, Reginalne kancelarije UNDP i drugi.

Print Friendly, PDF & Email
back to top