Saopštenje povodom priznanja poverenici za doprinos međugeneracijskoj solidarnosti

Povodom Evropskog dana međugeneracijske solidarnosti, poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković uručeno je priznanje seniora Gerontološkog centra Beograd za doprinos u unapređenju uslova života starijih.

Skulptura „Drvo međugeneracijske saradnje“ nastalo je u okviru kreativne radionice tokom IV po redu Festivala OKej i predstavlјa simbol razlistavanja saradnje i solidarnosti među generacijama, kao i simbol jedinstva i sigurnog oslonca za buduće generacije. U toku trodnevnog festivala, naši najstariji sugrađani i sugrađanke, kao i svi učesnici i gosti festivala, ostavlјali su otiske svojih prstiju na hartiju od koje je kreirano lišće skulpture.

Poverenica se zahvalila na priznanju podsećajući na značaj međugeneracijske saradnje i solidarnosti.

U vremenu globalizacijskih tokova imamo posebnu obavezu da ne zaboravimo pojedinca, bez obzira kojoj generaciji pripada. U našoj javnosti se ponekad čuju tonovi koji ukazuju na međugeneracijsko nerazumevanje, čak i osude zbog godina starosti, što je nedopustivo, te imamo dodatnu obavezu da se borimo za ravnopravnost i život bez diskriminacije, rekla je poverenica, uz naglašavanje podrške svim nadležnim institucijama koje rade na ovim cilјevima.

Ona je istakla da ovo priznanje predstavlјa privilegiju, ali i obavezu, ličnu i svih zaposlenih u Povereniku, da nastave da u vremenima koja su prepuna izazova rade dalјe, za ravnopravno učešće u društvu svih građana i građanki.

Priznanje poverenici uručila je predsednica Klubova za starije Gerontološkog centra Beograd Nadežda Nikolić koja je podsetila da festival OKej povezuje decu iz vrtića, osnovnih škola, studente i omladinu sa korisnicima Klubova za starije kako bi zajedno učili, radili, razgovarali i delili iskustva u oblastima kulture, rekreacije, celoživotnog učenja i informatičkih tehnologija.

Ovim gestom, seniori su simbolično odali priznanje Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, centralnoj instituciji za borbu protiv diskriminacije, i poverenici Brankici Janković za veliki doprinos u stvaranju bolјih uslova života svih građana i građanki Srbije i razvijanje tolerantnog društva, bez diskriminacije.

Print Friendly, PDF & Email
back to top