Priznanja za najbolje putopise starijih

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podržala je izbor za najbolje putopise starijih u organizaciji udruženja Snaga prijateljstva – Amiti. U Biblioteci grada Beograda dodeljeno je 15 priznanja u pet različitih kategorija, a učestvovali su autori iz 35 različitih mesta iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Holandije.

Poverenica je istakla da je aktivno starenje i učešće u svim segmentima života način da starije osobe žive dostojanstveno: „Ovakvi skupovi i druženja su jedan od načina da se borimo protiv socijalne isključenosti i marginalizacije naših najstarijih sugrađana i sugraćanki.”

Predsednica udruženja Amiti Nadežda Satarić rekala je da za najstarije pisanje može da bude lekovito i da su se na konkurs javljali i oni koji su tek sa 60 i više godina prvi put napisali neku priču. „Autori imaju najrazličitija zanimanja, oni nisu ni pisci, ni književnici, ni novinari. Na konkurs su se prijavile domaćice, nekadašnji službenici, lekari, profesori, pravnici…” kazala je Satarić.

U kategoriji „Ženska priča” prvu nagradu osvojila je Ljiljana Stjelja, a za najbolju mušku priču laureat je Aleksandar Damjanović. Najbolja u kategoriji „Putovanja po Srbiji” bila je Biljana Benić, a u kategoriji „Putovanje u inostranstvo” nagradu je osvojila Branka Ribar Brajić. Za putopisnu pesmu prvu nagradu osvojio je Jovica Đurić.

Najbolji radovi biće objavljeni u publikaciji „Suveniri iz duše”.

Print Friendly, PDF & Email
back to top