OBELEŽENO 10 GODINA OD OSNIVANJA POVERENIKA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI

Za deset godina postojanja institucije urađeno je mnogo, a naše društvo danas je spremnije da prihvati drugo i drugačije, ali još mnogo mora da se uradi, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na svečanosti povodom obeležavanja decenije rada institucije i kraja svog petogodišnjeg mandata.

Ona je istakla da se u instituciji radilo najbolje što se umelo i moglo, sa željom da  se gradi Srbija kao ravnopravna, tolerantna, pravedna, demokratska, moderna država, ali da smo na pola puta, jer nema stvarne ravnopravnosti sve dok su “predrasude i običaji” jači od zakona. O tome koliko je postignuto najbolje mogu da kažu građani koji su dobili zaštitu a kojih je na hiljade, naglasila je Janković. Prisutnima se obratila i prva poverenica Nevena Petrušić, koja se osvrnula na same početke rada institucije 2010. kada je institucija u praksi imala samo jedan slučaj. Predsednica parlamenta Maja Gojković je rekla da je institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti predanim radom doprinela da naša zemlja napravi velike korake ka većoj ravnopravnosti i zaštiti svih naših građana od diskriminacije.

Svečanosti su, pored ostalih, prisustvovali i poslanici i poslanice, ministri, predstavnici diplomatskog kora, civilnog društva, kao i javne ličnosti.

Print Friendly, PDF & Email
back to top