Predstavljen Poseban izveštaj Poverenika o diskriminaciji dece

Poseban izveštaj Poverenika za zaštitu ravnopravnosti o diskriminaciji dece predstavljen je danas u Narodnoj skupštini. Cilj izveštaja je da suoči javnost sa činjenicom da je diskriminacija dece u Srbiji i dalje veoma rasprostranjena, naglasila je na javnom slušanju poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, i dodala da izveštaj pokazuje i koliko su diskriminatorni stavovi, stereotipi i predrasude rašireni među decom. Poverenica je istakla da je neophodno da školski sistem nauči decu ne samo definicijama diskriminacije, nego i tome kako da praktikuju toleranciju.

Predsednik Parlamenta i predsednik Odbora za prava deteta Nebojša Stefanović ukazao je na značaj delovanja Ministarstva prosvete, kako bi se prvenstveno kroz obrazovni sistem vodila borba protiv diskriminacije.

Direktor UNICEF-a za Srbiju Mišel Sen Lo. rekao je da konvencija za prava deteta obavezuje sve države da se bore protiv diskriminacije, ali da se može primetiti da u Srbiji postoji diskriminacija pre svega prema romskoj deci i deci s invaliditetom.

Ključne nalaze izveštaja predstavili su upravo oni na koje se izveštaj i odnosi – deca i mladi, članovi i članice Panela mladih Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, koji su sebi dali naziv “Isterivači diskriminacije”. Oni su ukazali na to da su u Srbiji najviše diskriminisana deca i mladi sa smetnjama u razvoju, sa invaliditetom, i romska deca, a najčešće se diskriminacija vrši u oblasti obrazovanja. “Isterivači diskriminacije” dali su brojne primere diskriminacije svojih vršnjaka u školama i predškolskim ustanovama, i naglasili da primetiti diskriminaciju a ne reagovati znači isto što i diskriminisati.

Javnom slušanju i predstavljanju izveštaja prisustvovala je i državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Brankica Janković, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, predstavnici i predstavnice organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom prava dece, predstavnici Ministarstva prosvete, kao i članovi i članice Odbora za zaštitu prava deteta.

Video materijal sa skupa možete pogledati na zvaničnom You Tube kanalu Poverenika.


PDF Poseban izveštaj o diskriminaciji dece Preuzmi


Print Friendly, PDF & Email
back to top