Poverenica u Užicu u okviru programa “Podeli svoje znanje”

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković posetila je Užice gde je u okviru programa “Podeli svoje znanje” razgovarala sa učesnicama 11. generacije mentorki i mentorina. Ovaj program usmeren je na izgradnju međusobne podrške žena kroz deljenje iskustava, umrežavanje i jačanje solidarnosti, a organizuju ga Misija OEBS-a, Evropski pokret u Srbiji i ambasada SAD.

Poverenica je takođe posetila Ženski centar Užice koji pruža uslugu „SOS telefona” osobama koje su doživele nasilje u porodici u Zlatiborskom okrugu. Nasilje nad ženama je veliki društveni proglem i odgovornost za njegovo suzbijanje je na celom društvu, na medijima, javnim ličnostima koje svojim delovanjem mogu da utiču na promenu stereotipnih stavova. Zbog toga je važna i uloga civilog sektora i udruženja kao što je Ženski centar Užice, koji pomaže ženama koje su pretpele nasilje i osnažuje ih da ga prijave.

Inače Ženski centar Užice jedna je od najnagriđivanijih ženskih inicijativa u domenu rodne ravnopravnosti jer ostvaruje uspeh na polju unapređenja rodne ravnopravnosti, zalaganja za prava žena, podršci seoskim udruženjima žena i socijalnog preduzetništva.

Print Friendly, PDF & Email
back to top