POVERENICA U POSETI SVRLjIGU POVODOM 8. MARTA

I ove godine, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković organizovala je povodom 8. marta obilazak jedne od opština u Srbiji. Ovoga puta, zajedno sa četiri ambasadorke Australije,Kanade, Ruminije i Slovačke, obišla je opštinu Svrlјig koja je jedna od dobitnika nagrade Poverenika „Grad/opština jednakih mogućnosti“ za 2018. godinu, a na čijem čelu je žena.

Šta su sve uspele da urade za svoje sugrađane žene koje vode ovu opštinu, ali i koliko je teško i sa čim se suočavaju žene političarke na nivou lokalne samouprave, poverenici i ambasadorkama predstavila je predsednica Opštine Svrlјig koja ih je dočekala. Ona ih je upoznala sa preduzetnicama iz ovog mesta, ženama koje bez obzira na brojne prepreke uspešno vode biznis zasnovan na tradicionalnim ženskim veštinama, ali uz primenu savremenih trendova u poslovanju.

„Putujući po Srbiji, i sama se često uveravam koliko je teško ženama u manjim mestima, ne samo zbog nerazumevanja i raznih očekivanja okoline, već i zbog toga što se i same sporo odriču rodno dodelјenih uloga. Zato moramo aktivno da radimo na tome da promenimo neadekvatne društvene modele ponašanja koji otežavaju život ženama i muškarcima. Svrlјig je odličan primer za to, budući da su žene koje ovde žive u praksi pokazale da je ravnopravnost moguća i kolika je njena vrednost. One su dokaz da ostavrivanje prava žena, ne znači ugrožavanje muškaraca i da samo ravnopravni možemo graditi uspešno društvo“, istakla je Janković.

Tokom boravka poverenica Janković i ambasadorke Rut Stjuart, Keti Čaba, Oana Kristina Popa i Dagmar Repčekova sastale su se predstavnicima lokalnih organizacija za zaštitu ženskih prava, obišle su zadrugu „Svrlјižanka“ i firmu „Victoria style“ .

Print Friendly, PDF & Email
back to top