Poverenica: Spora promena odnosa prema osobama obolelim od AIDS-a

U Srbiji je i dalјe prisutna diskriminacija osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om, a poslednje istraživanje koje je Poverenik sproveo o stavu medija o diskriminaciji pokazuje da i dalјe postoji socijalna distanca prema ovim našim građanima i građankama, izjavila je, povodom obeležavanja 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv AIDS-a, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Osobe koje žive sa HIV/AIDS-om u Srbiji izložene su diskriminatornim postupanjima u različitim sferama društvenog života, počev od reakcija okoline i porodice do sfere rada i zapošlјavanja, rekla je Janković. Ona je ocenila da se s obzirom na nalaze ponovlјenih situacionih testiranja može reći da ima blagih pomaka, jer je uočeno da je smanjen diskriminatorni odnos prema osobama koje žive sa HIV/AIDS-om. Potrebna je konstantna edukacija zdravstvenih i socijalnih radnika, i svih građanki i građana, sa akcentom na mlade, naglasila je poverenica.

Neophodno je  preduzimati sve raspoložive mere kako bi se pripadnicima ove ranjive društvene grupe pružila jednaka prava na zdravstvenu i socijalnu zaštitu, obrazovanje, zaposlenje i dostojanstven život. Ne smemo dozvoliti da, zbog neznanja i nedovolјne informisanosti, ove osobe žive u strahu, odbačene od okoline, zaklјučuje poverenica Janković.

Print Friendly, PDF & Email
back to top