Poverenica sa premijerkama Norveške i Srbije o ljudskim pravima

Predsednica Vlade Kraljevine Norveške Erna Solberg boravi u zvaničnoj poseti Beogradu gde je razgovarala i sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković.

Poverenica Janković na skupu u Kući ljudskih prava, kojem je prisustvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić, izrazila je zahvalnost premijerki Solberg na dolasku u Srbiju, kao i na kontinuiranoj i značajnoj pomoći Kraljevine Norveške Republici Srbiji, u koju spadaju i projekti koje sprovodi institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Kako je rekla Janković, ti projekti se odnose se na unapređenje ravnopravnosti građana na lokalnom nivou što i jeste jedan od glavnih prioriteta.

Zaštita građana od diskriminacije ali i zaštita svih drugih prava, posebno socijalno ekonomskih, na tržištu rada, zahteva ogromnu posvećenost i znanje, podrazumeva konstantnu razmenu iskustava i dobrih praksi, međusobnu podršku, zbog čega je ova poseta dodatno dobrodošla. U vremenu punom izazova nije lako doći do adekvatnih rešenja i izboriti se sa diskriminacijom na tržištu rada, koji je jedan od ometajućih faktora društvenog razvoja , ali uz zajedničke napore svih i u saradnji sa Vladom to je jedan od ključnih prioriteta rekla je poverenica Janković.

Premijeka Norveške Erna Solberg rekla je da svaka država ima odgovornost za sprovođenje prava svojih građana naročito u oblasti rada. U Norveškoj se radi na razvoju inkluzivnih strategija a model je podeljena odgovornost između radnika, poslodavaca i vlade.

Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila se na poseti i rekla da je oblast ljudskih prava za Srbiju izuzetno važna ali i da je to polje gde treba ostavriti napredak na putu ka EU. Vlada se trudi da poboljša pravni okvir za vladavinu ljudskih prava ali implementacija je na svim segmentima društva, kao i da je to je nešto na čemu se intezivno radi.

Premijerke Norveške i Srbije, Solberg i Brnabić zajedno sa poverenicom Janković prošetale su Knez Mihailovom ulicom i obišle rekonstruisani Narodni muzej.

Print Friendly, PDF & Email
back to top