Poverenica predstavila Kodeks ravnopravnosti zaposlenima u NIS-u

Na poziv kompanije NIS poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković predstavila je zaposlenima u ovoj kompaniji u Novom Sadu Kodeks ravnopravnosti koji nudi smernice za kreiranje antidiskriminatorne politike poslodavaca u Srbiji.

Poverenica je istakla da biznis i ljudska prava nisu na različitim, nego na istim stranama i da uspeh jedne kompanije čini mnogo više od profita. Ona je dodala da su posledice diskriminacije u oblasti rada brojne: dovode do pada produktivnosti i efikasnosti zaposlenih, stresa i demotivisanosti, podrivaju se međuljudski odnosi, a ugled kompanije trpi.

Da bismo zaista poboljšali mehanizme zaštite od diskriminacije u oblasti rada i zapošljavanja neophodno je da predstavimo javnosti i primere dobre prakse kompanija koje posluju u Srbiji i koje primenjuje antidiskriminatornu politiku. Jedna od takvih kompanija je i NIS, rekla je poverenica.

Zamenik generalnog direktora kompanije NIS Andrej Šibanov naglasio je da ova kompanija poštuje ljudska prava, posebno u oblasti radnih odnosa i da se u njihovom poslovanju insistira na primeni visokih standarda za pravično i bezbedno radno okruženje za sve svoje zaposlene, a to podrazumeva i zabranu diskriminacije bilo koje vrste.

Nakon predavanja poverenice Janković, zamenik generalnog direktora kompanije NIS najavio je da ova kompanija, u saradnji sa zaposlenima u Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, kreće u postupak izrade korporativnog kodeksa ravnopravnosti.

Ovo će biti doprinos kompanije NIS u izgradnji boljeg poslovnog ambijenta, ali i društva u celini, rekao je Šibanov.

Print Friendly, PDF & Email
back to top