Poverenica poziva građane da se jave svaki put kad osete da su diskriminisani

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je gostujući na RTS-u da cilj koji je postavila na početku mandata, jeste da svi građani budu istinski jednaki i ravnopravni. Zato poziva sve građane i građanke Srbije da svaki put kada se osete diskriminisanim jave instituciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

“Građani ne treba da razmišljaju kako ćemo mi dalje postupati, nego treba da se obrate Povereniku. Postupak je vrlo jednostavan, a mi ćemo dalje da preduzmemo sve korake i koristiću sve prilike da upoznam sve građane i organizacije civilnog društva sa institucijom Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i da odgovorimo apsolutno na sve pritužbe, kao i da podnesemo više strateških tužbi”.

Poverenica ističe da orgnizacije civilnog društva vidi kao najznačajnijeg partnera, ne samo u jačanju institucije na čijem je čelu nego i u izgradnji jednog demokratskog, tolerantnog i ljudskijeg društva u kome ćemo se svi osećati istinski ravnopravno i jednaki.

“U narednih nekoliko meseci planiram pojedinačne sastanke sa svim organizacijama, koalicijama i mrežama koje se bave ovim pitanjima i sa relevantnim predstavnicima koji se bave diskriminacijom. Meni je pre svega bitno da čujem organizacije civilnog društva šta kažu, kakav je njihov stav, kako žele da sarađujemo i koji su problemi koje ćemo zajedno da rešavamo”, navela je poverenica.

Govoreći o kritikama koje je dobila od pojedinih organizacija iz nevladinog sektora uoči njenog izbora, Jankovićeva je rekla da je normalno da postoje ljudi koji su za ili protiv nekog kandidata. “Mislim da je to briga da li će institucija poverenika nastaviti sa dobrim radom”, kaže Jankovićeva.

Poverenica je napomenula i da su u Srbiji postavljeni temelji borbe protiv diskriminacije, ali da je potrebno rešiti administrativno-tehničke stvari, kao i pitanje prostora jer prostor gde radi poverenik nije adekvatan, niti pristupačan, pre svega za osobe sa invaliditetom i nije dostupan građanima.

“To je stambena zgrada, na prvom spratu, moramo pronaći adekvatan prostor i to jeste bio jedan od zaključaka izveštaja prethodne Poverenice, ali to je i preporuka Evropske komisije. To moramo da uradimo što pre u narednom periodu i time ću se odmah pozabaviti”, zaključila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Print Friendly, PDF & Email
back to top