Poverenica otvorila konferenciju o sprečavanju nasilja na sportskim događajima

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković govorila je na otvaranju Četvrte naučne konferencije „Menadžment bezbednosti sportskih takmičenja“ koju je organizovao Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ u Beogradu.

Poverenica je istakla da borba protiv nasilјa u sportu traje već godinama i da je Vlada Republike Srbije 2013. donela Nacionalnu strategiju za borbu protiv nasilјa i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama koja treba da bude implementirana do 2018. godine.

Aktivno sam, kao članica Radne grupe, učestvovala u kreiranju aktivnosti iz Akcionog plana i Strategije koja, zapravo, predstavlјa našu želјenu sliku budućnosti, rekla je poverenica i dodala da Poverenik ima važnu ulogu i kontinuirano pruža podršku diskriminisanim osobama i društvenim grupama u oblasti sporta.

Ona je naglasila da borba protiv nasilјa započinje borbom protiv diskriminacije u čijem korenu su predrasude i stereotipi, da sport nadilazi sve granice i razlike – nacionalne, verske, kulturne, a da promocija nenasilјa u sportu predstavlјa i promociju sporta i promociju ravnopravnosti.

Iako je naša stvarnost ponekad nešto drugačija, sigurna sam da delimo zajednički stav da smo zemlјa koja voli sport i da imamo sjajne pojedince, a ono po čemu smo već decenijama poznati u svetu su kolektivni sportovi, jer kada sjedinimo sve naše različitosti dobijamo pobednički tim, zaklјučila je poverenica.

Na plenarnoj sesiji o menadžmentu bezbednosti sportskih takmičenja i izazovima u ovoj oblasti govorili su Paulo Gomeš iz Direktorata za lјudska prava i jednakost Saveta Evrope, Stiv Frosdik, direktor IWI Associates Ltd, UEFA, Nenad Lalović, predsednik Saveta rvačke federacije i Dragan Mijatović, zamenik načelnika Odelјenja za praćenje i sprečavanje nasilјa na sportskim priredbama u Upravi policije u sedištu MUP-a.

Svi govornici saglasili su se da je neophodan kontinuirani rad na unapređenju preventivnih mehanizama za sprečavanje nasilјa na sportskim manifestacijama, ali i efikasniji rad pravosuđa i svih nadležnih organa. Razgovaralo se i o sve češćim terorističkim napadima koji se dešavaju u blizini održavanja značajnih utakmica, kao i o uticaju interneta i društvenih mreža na učestalost i svojevrsnu promociju nedopustivog ponašanja na tribinama. Na konferenciji su predstavlјeni i naučni radovi iz ove oblasti.

Na otvaranju skupa govorili su i prorektorka za nauku i međunarodnu saradnju Nacionalne sportske akademije „Vasil Levski“ iz Sofije Tatjana Jančeva, savetnik predsednika Sportskog saveza Srbije Dane Korica, profesor Dragan Atanasov, kao i dekanka Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ Ivanka Gajić.

Print Friendly, PDF & Email
back to top