Poverenica otvorila jubilarni Međunarodni gerontološki kongres

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković otvorila je deseti jubilarni Međunarodni gerontološki kongres koji  je okupio više od 200 eminentnih stručnjaka i eksperata iz Srbije, zemalјa Jugoistočne Evrope, EU i SAD, kao i ombudsmane i čelne lјude institucija za ravnopravnost iz Jugoistočne Evrope.

Poverenica Janković je naglasila da odnos prema starijima i kreiranje odgovarajućih politika za ostvarivanje njihovih prava, omogućavaju ne samo ostvarivanje ravnopravnosti starijih, nego svih generacija. „Iako je diskriminacija na osnovu starosnog doba prisutna u svim oblastima društvenog života i jedan je od razloga socijalne isklјučenosti, bitku sa stereotipima i predrasudama, bitku protiv vrednovanja prema krštenici, treba da vodimo svi, od pojedinaca do nadležnih institucija, jer je na svima nama odgovornost da radimo na stvaranju društva za sva životna doba”, istakla je poverenica.

Brankici Janković je na početku Kongresa uručena godišnja nagrada “Petar Manojlović” za doprinos unapređenju položaja starijih u Srbiji. U obrazloženju žirija, pored ostalog, navodi se da je „bolјi kvalitet života starijih, za Brankicu Janković dugi niz godina od presudne važnosti za stvaranje zajednice blagostanja i prosperiteta za sve građane, te da je širila aktivistički duh ne samo na neposredno okruženje, već i na starije širom Srbije, sa želјom da  ostanu aktivni i da godine zaista vide samo kao broj”.

U svečanom delu Kongresa obratili su se predsednik Odbora za lјudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović, predsednica Gerontološkog društva Srbije Dragana Dinić, predstavnica Populacionog fonda UN u Srbiji Marija Raković i predsednica Međunarodne mreže za prevenciju nasilјa nad starijima Suzan Somers. U plenarnom delu, poseban panel posvećen je ulozi nezavisnih institucija u zaštiti starijih osoba, u kome, pored poverenice Janković, učestvuju Pučka pravobranitelјica Republike Hrvatske Lora Vidović, Zaštitnik lјudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković, Ombudsmen za lјudska prava Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović i pravobranitelјica za ravopravnost spolova Republike Hrvatske Višnja Ljubičić.

Print Friendly, PDF & Email
back to top